Daniela Șontică - scriitor

Cultură (Categoria articolului)

www.ibooksquare.ro

 

 

ww.facebook.com/ibooksquare/live/

 

Daniela Șontică

Scriitor

 

            Daniela Şontică este o poetă care a debutat în 1995 cu volumul Arlechini într-o pădure sălbatică la editura Vinea. Au urmat volumele: Uitaţi-vă prin mine, editura Brumar, 2007; Iubita cu nume de profet, editura Tracus Arte, 2014 şi Privilèges de femme de lune, trad. în franceză Claudiu Soare, editura Vinea, 2015.

Se simte bine definită de fraza aceasta scrisă de criticul literar Valeria Manta Tăicuţu: „Reflexivă, elegiacă, capabilă să transforme tot ce atinge în metaforă, Daniela Şontică este o poetă autentică, care nu a avut nevoie, pentru a se face cunoscută, nici de experimente puse sub semnul lui «épater le bourgeois!», nici de legitimare generaţionistă”.  

Nu este numai poetă, ci şi autoarea unor cărţi de publicistică, dacă ar fi să dăm un nume generic cărţilor ei din ultimii ani. În 2013 publica la editura Trinitas a Patriarhiei Române volumul Însemnări din pridvor, care reunea editoriale publicate în Ziarul Lumina.

 În 2018, prin volumul Oamenii Unirii (editura Trinitas) depăşea graniţele publicisticii, întrucât cartea împleteşte biografiile personalităţilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1918 cu faptele istorice, iar condensarea acestora şi trasarea liniilor biografice în contextul istoric avut în vedere a însemnat şi cercetare istorică, şi demers jurnalistic deopotrivă.

În 2020 a publicat Chipuri din satul românesc (editura Trinitas), o carte prin care Daniela Şontică aduce un omagiu figurii eterne a ţăranului român şi a satului nostru, conştientă că acest universul rural   în stadiul lui ancestral este apus, că el nu mai poate fi găsit nealterat. Analizele şi perspectivele abordate în capitolele cărţii îl au în prim-plan pe ţăranul român, aşa cum apare el în operele scriitorilor noştri, în arta plastică, în muzică, dar şi în cercetarea etnografică şi, nu în ultimul rând, apar creionaţi câţiva ţărani autentici, care au intrat în istorie pentru ce au înfăptuit.

 În viaţa de zi cu zi, Daniela Şontică este redactor la Ziarul Lumina şi realizatoarea rubricii matinale „Mărturii de ieri pentru azi” la Radio Trinitas.

 

Facebook: Daniela Șontică

 

Cultivă-ți imaginația!

 www.ibooksquare.ro 

 

 

 

 
258 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii