Ciprian Ursu - Muzician

Cultură (Categoria articolului)

Ciprian Ursu

Muzician | Chitarist | Compozitor

 

“Viața e ca roua. Doar ca roua. Și totuși…”. Haiku-ul lui Kobayashi Issa exprimă, cred, cel mai bine relația pe care am avut-o cu muzica, dintotdeauna: cautarea nesfârșită a restului indefinibil. 

Dacă gândirea se întâmplă în imagini, edificându-se, în speță, prin principiul vizualității (formarea conceptelor ei abstracte atrage identicul – universalul – pe baza comparației dintre mai multe realități asemănătoare, care ne sunt date prin prisma văzului – formularea “ochii minții”, a lui Platon), iar gândul își găsește exprimarea în cuvânt, deci prin Logos, care este, deci, planul pe care se așează sonoritatea, în general, și muzica, în special? Care este raportul calitativ dintre precizia gândirii și diafanul producător și provocator de emoții al muzicii? Într-un anume sens, din perspectiva raportului dintre văzute și nevăzute, muzica este o dimensiune dezlegată de raportarea la lume, în sensul că, potrivindu-se cu o multitudine de imagini reale și imaginate, nu se mai poate potrivi cu o imagine anume, și tocmai de aceea este nevoie să intervină ascultătorul, pentru ca raportarea să fie precizată si dirijată undeva. Așadar, muzica devine o alchimie profund personală, o interiorizare întru devenire. 

Well, abia de aici încolo începe magia!

__________

Din copilărie a fost fascinat de orice însemna manifestare creativă, în general. În mod special, muzica reușea să pună pe pauză orice altceva s-ar fi întamplat în jur. Cu precădere, era confiscat de eleganța și fluiditatea mișcărilor mâinilor chitaristilor pe griful chitarei, așa încât acela a fost momentul în care a hotărât că vrea așa ceva în viața lui. “Ar fi impropriu să spun că am ales muzica, în realitate nu am avut de ales!. Pe parcursul liceului, a facultății sau după, orice altceva aș fi făcut, impulsul către muzică a rămas constant și pregnant. Avea propria atracție gravitațională.”

A căutat să îmbine plăcerea pentru categorii carteziene și lucruri cu structură cu libertatea pe care o dau muzica și spețele creative, urmând cursurile Universității Babes-Bolyai, unde a studiat economie în cadrul Facultății de Studii Europene. Și-a continuat studiile cu un masterat în Studii Americane, în cadrul Universității Babes-Bolyai, la Cluj, unul în Comunicare de Afaceri in cadrul ASE Bucuresti si un altul axat pe studii economice la Sussex University, în UK. A câștigat o bursă de doctorat la Berkeley, USA, cu o lucrare pe filosofia imaginii, aplicată în cinema. A ales să își cultive pasiunea pentru cinema în privat, rămânând în țară și activând în IT, în sectorul soluțiilor informatice de business, unde a condus echipe pentru unele dintre cele mai importante companii de profil din Romania si a deschis câteva piețe internaționale, activând pentru companii ca SAP, Oracle, Microsoft, sau companii antreprenoriale inovative. În tot acest timp, a fost implicat în mai multe proiecte muzicale, de la formații de rock, blues și progresiv, până la compoziție de muzică pentru filme (scurt metraje), teatru, sau muzică clasică.

În prezent, activează ca și chitarist in proiectul de rock progresiv Heavy Strings, pe care l-a și fondat, și pentru care este principalul compozitor. Heavy Strings lucrează în studio la primul material discografic, preconizat a fi lansat la începutul anului viitor. A compus o trilogie de muzică clasică bazată pe conceptul japonez de frumusețe (Wabi – Sabi – Yugen), și lucrează la o opera rock, în care speră să îmbine nuanțele rock-ul progresiv cu structura fascinantă a muzicii clasice.

Crede că muzica este despre libertate, unicitate și individualitate, și potential una dintre cele mai eficiente și fermecătoare forme de meditație. În mod constant, este bântuit de întrebări de genul: “cum sună senzația vântului care îți mângâie fața”, “cum sună un sărut/strănut”, sau “cum pot face ca tonul de chitară să sune precum un tsunami de granit”, pe care încearcă să le transpună în muzică, în căutarea sinesteziei absolute. 

Facebook: https://www.facebook.com/ciprian.ursu.7

Trupa Heavy Strings

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC3cgqpaJFT0oP_Wnm_Un_Tg/featured 

Facebook: https://www.facebook.com/heavystrings/ 

Referinte muzicale:

True Love: https://www.youtube.com/watch?v=EaYh4aEjKJc 

Moment (Inner Sin): https://www.youtube.com/watch?v=WY6tPQqm4TY 

Say My Name: https://www.youtube.com/watch?v=dnKyS43gydE 

 

1201 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii