Irina Munteanu - scriitor

Cultură (Categoria articolului)

www.ibooksquare.ro

ww.facebook.com/ibooksquare/live/

 

Paul Manolescu

Muzician

 

Îmi place să citesc romane polițiste și multă vreme mi-am dorit să scriu unul. Am reușit la vârsta de 43 de ani. Dar înainte de asta am terminat Liceul A. T. Laurian, la clasă de informatică, și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, am lucrat în presă timp de 20 de ani, la cotidianele Evenimentul Zilei și Jurnalul Național, la revista Olivia și la alte publicații, am scris reportaje, am călătorit prin țară și prin alte locuri, am cunoscut oameni interesanți și am scris despre ei. Apoi am fost nevoită să părăsesc cea mai frumoasă meserie din lume, pentru că dezvoltarea internetului a dus la formarea unui alt tip de cititor și a unui al stil de a face presă. Și m-am oprit din scris. Am lucrat în Ministerul Dezvoltării și am început să vorbesc despre perioada în care scriam la ziar ca despre „fosta mea viață”.

Într-o perioadă când nu am avut serviciu am făcu voluntariat la Grădina Botanică și într-o zi, la capătul unei alei, am văzut acolo cu ochii minții un bărbat mort și acela a fost momentul în care am simțit că trebuie să mă întorc la scris. Numai că a scrie pentru ziar e cu totul altceva decât a scrie o carte. Am scris „Crimă la Grădina Botanică” cu o mână care încă îi aparținea jurnalistului. Apoi m-am angajat la Editura Art Klett, unde am fost redactor de carte școlară. Am redactat manuale de fizică, de franceză, de matematică și culegeri de matematică. Acest domeniu a fost o pasiune în școală și am constat cu uimire că totul era încă la mine în cap, teorema catetei și criterii de divizibilitate și ecuații de gradul doi și atâtea altele.

Nu m-am dezbărat complet de stilul care presupune verificare serioasă a faptelor și oferirea de informații corecte cititorului nici la a doua carte, „Prizonierul”, tot un roman polițist cu un cadavru găsit în subsolul clădirii fostului Comitet Central al Partidului Comunist Român.

Acum sunt redactor la Editura Paladin, redactez romane polițiste și sf. Mi-am făcut o pagină pe facebook care se numește Romane polițiste, unde scriu cronici ale cărților polițiste pe care le citesc. Și scriu a treia carte. Am ajuns în sfârșit, cred eu, la un stil mai fluid și mai puțin încărcat de informație decât în cărțile dinainte.

Îmi place să citesc belestristică, dar și cărți de știință, să ascult muzică clasică și jazz și să alerg 10 kilometri o dată la trei zile. Îmi place să călătoresc, să visez și să spun povești.

 

Articolele publicate în Jurnalul Național pot fi citite și aici:

Blogspot: Irina Munteanu

Cronici de carte polițistă: Roman Polițist

 

Pagini de facebook

Personală: Irina Munteanu

 

Pagină romane: Romane polițiste

 

Cultivă-ți imaginația!

 www.ibooksquare.ro 

221 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii