Consuela Banciu - scriitor

Cultură (Categoria articolului)

www.ibooksquare.ro

 

 

ww.facebook.com/ibooksquare/live/

 

Consuela Banciu

Scriitor

 

Sunt un om absolut obișnuit, mamă a doi copii, adolescenți deja și cred că am una dintre cele mai frumoase profesii.  Sunt fascinată de complexitatea oamenilor, cu simțul umorului,  exigentă cu mine însămi, îmi plac pisicile, marea, macii, întrebările care nu au răspunsuri simple. Nu știu cum aș putea să le adun pe toate din mine în idei puține să se lege și bine între ele ca sa fac un autoportret. Aș putea spune că sunt un om dintre aceia care au ales în viața aceasta să facă ceva pentru ceilalți.

Îmi place și apreciez la un om vulnerabilitatea și autenticitatea. Vulnerabilitatea pentru că o consider dovada de curaj, iar autenticitatea ține de asumare. Ceea ce ești și cea ce poți. Fără să vrei să pari altcineva, fără măști, fără scuturi. N-aș putea renunța niciodată la naturalețe și la franchețe. Asta sunt de fapt, un om care nu menajează, care spune deschis de fiecare data ceea ce simte și gândește. 

Psihologia e iubirea mea regăsită la maturitate. În anii de adolescenței am avut două mari iubiri, filologia și psihologia. Dintotdeauna m-au fascinat universul minții umane, misterul omului, ambiguitatea, ambivalența lui, dilemele, complexitatea. Imediat după liceu am ales filologia, pentru că la acea vreme, în anii 90,  știam prea puține despre psihologie,  nu știam cu ce se mănâncă. Dar pentru că viața se răstoarnă atât de frumos uneori, peste ani, aveam să aflu că acel ceva din ecuația ce compunea ființa mea a continuat să mă locuiască: setea pentru psihologie. Mă atrăgea ca un magnet, să o descopăr, să mă dedic ei. Fiecare om, cred că are o voce în el și este cel mai prețios lucru pe care îl conține cineva. Așa am început să studiez psihologia, a fost un drum lung și nu ușor, dar minunat. Și o studiez în continuare, căci nu e un proces care se încheie la un moment dat, el durează cât te afli pe lumea asta. În fiecare om pe care îl întâlnesc în cabinet regăsesc elemente din mine, învăț de la fiecare câte ceva, clienții mă inspiră, chiar la scrierea primei mele cârti m-au inspirat poveștile lor. Cred că este una dintre cele mai frumoase profesii.

M-am specializat în psihologie clinică, am fost fascinată de practica la secția de psihiatrie unde am lucrat 4 ani, însă de 7 ani, m-am mutat în practica privată și îmi desfășor activitatea în cadrul cabinetului meu propriu. Am rămas fidelă domeniului sănătății mintale și a psihopatologiei, axata pe evaluare psihologica și intervenție de scurtă durată. Și tot de când am plecat de la spital, de la secția de psihiatrie din Sfântu Gheorghe, Covasna, activez și pe terenul psihologiei judiciare, realizând expertize psihologice în spete civile și penale.

Din nefericire, încă există în mare parte aceasta cutuma, în mentalul colectiv găsim aceasta idee împământenită, precum dacă mergi la psiholog ești scrântit ori bolnav mintal. Au început să se ridice încet obloane și oamenii sa se îndrepte către autocunoaștere, cu pași mici, către dezvoltare personală. Eu încerc să promovez de câte ori am ocazia, prin aparițiile mele în mass media importanța sănătății psihice și emoționale. Consider că igiena emoțională și psihică este deosebit de importantă pentru fiecare dintre noi.

De curând am publicat prima mea carte și vorbesc despre ea, ca și cum aș vorbi despre un copil al meu nou-născut. Mă bucur ca e un copil lăudat, și că în nici o lună de la publicare, fără mare publicitate și reclamă se vinde ca pâinea caldă.

Cartea publicata la editura Coresi, se numește „Psihopatul din viața mea”- confesiunile unui psiholog despre o relație de dragoste dăunătoare” și prefața este realizata de scriitoarea Claudia Moscovici.

Practica din cabinet mi-a arătat că foarte mulți oameni trăiesc alături de oameni nepotriviți, care îi rânesc și cel mai trist este ca nu se pot elibera din acele relații. Cartea aceasta este un punct de plecare spre cunoașterea de sine și a celui de lângă tine și pentru cei care se regăsesc în relații toxice și rămân captivi.

Dacă prin ceea ce am scris în aceasta carte, voi reuși să ajut măcar un om să se vadă așa cum este și să vadă alături de cine trăiește, înseamnă că scrierea mea și-a îndeplinit menirea. 

 

Link-uri:

 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10160181363386202&id=326364231201

https://www.iqads.ro/articol/51189/minte-suflet-consuela-banciu-e-posibil-sa-fim-mai-atenti-de-acum-incolo-la

https://www.catchy.ro/psihopatul-din-viata-mea/172851

https://covasnamedia.ro/interviu-actualitate/pagina-psihologului-covasnean.-de-multe-ori-se-intampla-ca-o-relatie-toxica-sa-fie-confundata-cu-o-relatie-de-iubire-puternica

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057535235371 

 

 

Cultivă-ți imaginația!

 www.ibooksquare.ro 

 

 

 
234 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii