Oana Stroe - Scriitor

Cultură (Categoria articolului)

www.ibooksquare.ro

 

 

 

 

www.facebook.com/ibooksquare/live/

 

Oana Stroe

Scriitor

 

 

Sunt economist, absolventă a Academiei de Studii Economice. Am lucrat aproape 19 ani în bancă, ultimii 15 ani în calitate de „Corporate Relationship”.

Am absolvit în 1987 Liceul Zoia Kosmodemianskaia, secția real (transformată în „Industrie ușoară”).

Pasiunea pentru literatura s-a sădit de mică, când, fascinată, ascultam ore în șir discuri cu povești, citite sau interpretate de mari actori.

Primele semne ale ușurinței în a povesti și scrie au apărut în clasa I-a, când, spre uimirea și bucuria mea, am câștigat un concurs de povestiri, iar apoi, la începutul clasei a II-a am fost pentru prima dată aplaudată pentru o compunere în care povesteam o excursie făcută în Maramureș.

Suferința cea mai mare a fost când am fost „sfătuită” să nu dau la filologie, pentru că, la vremea aceea, după facultate erai angajat prin repartiție, iar posturile pentru filologie erau în toate orașele „închise”.

Atunci, cu durere în suflet, mi-am promis că la pensie o să scriu cărți. În imaginația mea, a fi la pensie nu însemna bătrânețe, boală sau slăbiciune. Ci doar mai mult timp liber și mai multă înțelepciune.

Viața s-a dovedit plină de surprize. În 2010 am fost diagnosticată cu cancer mamar grad 3B. Doi ani mai târziu am făcut recidivă și, în urma unei operații foarte grele, am fost pensionată medical.

 

Obișnuiam să vorbesc cu pacienții proaspăt diagnosticați, încercând să îi încurajez și să îi ghidez în noua viață în care intrau. Ajunsesem să vorbesc ore în șir la telefon, devenise extrem de obositor. Așa a apărut ideea de a face un blog în care să poată găsi răspunsuri la întrebările ce te copleșesc când afli acest diagnostic. Blogul este împărțit în mai multe secțiuni, iar la un moment dat, am simțit nevoia să adaug și secțiunea „Cartea cu povești”, chiar dacă nu are legătură cu tematica blogului.

​„Este, însă, dovada vie a faptului că greutățile psihice și fizice ale vieții nu pot îngrădi imaginația. Pentru că boala nu presupune și lipsa gândurilor, ci poate chiar activarea lor.

Și  pentru că visele trebuie urmate.”

Acolo am scris primele povești.

 

În 2020, înainte cu trei zile de termenul limită, am aflat de concursul de proză de dragoste organizat de Editura SIONO. Deși inițial am spus „eu nu știu să scriu, nu am făcut filologie, nu are sens să particip la un concurs”, ceva din mine m-a împins să scriu febril, într-o zi, o poveste nouă și să continui una începută și postată pe blog.

 

Publicații: 2020, Editura SIONO debut în antologia „Inima nu face riduri” cu povestirea „Garsoniera ambulanta”.

2021 octombrie – „Flacari gemene” nuvele si povestiri, vise si trairi.

 

Blog

https://www.zilecuoana.com/

Facebook

Oana Stroe

Instagram

 Oana Stroe

 

Flacari gemene se poate comanda online:

Editura SIONO: Flacari Gemene

Librăria Cărturești: Flăcări Gemne 

Libraria Libris: Flăcări Gemene

 

Volumul „Flăcări gemene” se poate cumpara din librariile:

Reteaua nationala Humanitas, Reteau nationala Carturesti

Șt. O. Iosif – Brașov

Mihai Eminescu – București

Elstar – Câmpina

Gaudeamus – Cluj-Napoca

Prăvălia cu Cărți  – Constanța

Aida – Drobeta-Turnu Severin

Casa Cărții si Junimea – Iași

Esotera – Timișoara

Libris Eminescu – Târgu Mureș

Librali Cart – Turda

 

Interviu Libfest lansare de carte – 25 noiembrie 2021

Interviu: Oana Stroe 

 

 

https://www.hellosanatate.ro/luana-show/de-la-cancer-la-literatura-video/

 

 

 

 Cultivă-ți imaginația!

 www.ibooksquare.ro

 

 

 

 

553 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii